Решението на банката е свързано с "опасенията, че тази купюра може да улеснява незаконни дейности". 

Управителният съвет на ЕЦБ "реши да спре за постоянно производството на банкноти от 500 евро", се казва в комюнике на банката, цитирано от световните агенции и БТА.

В съобщението се уточнява, че банкнотите, които все още са в обращение, могат да продължат да бъдат използвани като платежно средство. 

Какво ще последва?

Банкнотите с голям номинал са по-разпространени в страни със силна неформална икономика като Италия, Гърция или България, заявява професорът по криминология в Оксфордсксия университет Федерико Варезе в интервю за ДПА по повод планираното изтегляне от обращение на банкнотите от 500 евро. 

Не бива да се заблуждаваме, че такава мярка ще изкорени мафията или укриването на данъци, но тя ще направи малко по-сложен живота на престъпниците, отбелязва криминалистът.

Според него най-малкото те ще трябва да си купуват по-големи куфари, за да пренасят парите си, докато ангажираните със законни сделки няма да страдат от липсата на 500-евровите банкноти.

Водещият италиански криминолог заявява, че това е правилният начин да бъдат осуетени съмнителните трансакции. 

Професорът по криминология и автор на множество книги за мафиотските организации в Европа и извън нея изтъква, че според икономистите банкнотите с висока номинална стойност са нужни на хора, които нямат доверие в банките и искат да трупат парите си вкъщи, но фактите показват, че основната им употреба е за недекларирани и дори незаконни дейности. 

Икономиката няма да пострада от изтеглянето им - такива банкноти не съществуват в САЩ или Канада, отбелязва Федерико Варезе.

Операции в България

В средата на март т.г. ГДБОП предотвратиха производството на близо 50 милиона фалшиви евро, като разбиха нелегална печатница в Пловдив. На 7 адреса бяха открити и иззети множество парични знаци в купюри от по 500 и 50 евро, съобщи тогава МВР.

Месец по-късно фалшиви банкноти на стойност над 2,5 милиона евро бяха иззети от нелегална печатница, разкрита в свищовското село Деляновци. Бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100-еврови банкноти.