“Смятаме, че е изключително важно ЕС да има единен подход спрямо Близкоизточния мирен процес. ЕС следва да играе активна роля, включително и в процеса на вътрешнопалестинското помирение”.

Това подчерта заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на обсъждането, съобщи пресцентърът на МВнР.

След срещата с израелския премиер Нетаняху в рамките на Съвет „Външни работи“ през декември 2017 г., днес министрите проведоха работен обяд с палестинския президент Махмуд Аббас.

Потвърдена бе позицията на ЕС, че решение на конфликта трябва да се търси на основата на две държави, както и че въпросът за статута на Ерусалим трябва да се реши в директни преговори между страните.

“Нашето послание към президента Аббас е, че усилията трябва да се насочат към намаляване на напрежението и стимулиране на преговорите”, каза Захариева.

Съветът изрази подкрепа за дейността на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа. Изразена бе подкрепа за работата на Квартета и усилията му за възобновяване на преговорите.

От страна на ЕС бе отправено послание за сдържаност и неупотреба на насилие, както и за избягване на едностранни действия, които могат само допълнително да усложнят процеса.

Съветът проведе и дебат по развитието на отношенията на ЕС със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след изтичане на споразумението от Котону през 2020 г.

Съветът прие заключения и нова стратегия на ЕС за Ирак. В документа се подчертава подкрепата на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак.

Заявява се готовност за принос към усилията за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развитие на Ирак, както и за изграждане на институциите в страната.

Предвижда се диалог по миграцията между ЕС и Ирак, чрез който да бъдат изработени процедури за връщане и обратно приемане на иракски мигранти.

Министрите проведоха и дискусия по ситуацията в Либия и възможностите за подкрепа на ЕС за политическия процес в страната. Изразена бе подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе и усилията за организиране и провеждане на избори в Либия през 2018 г.

Първите дипломати на ЕС отново потвърдиха позицията на Съюза в подкрепа на изпълнението на Споразумението по ядрената програма на Иран (JCPOA).