"Ние не сме против кюрдите, ние сме против терористичната организация и кюрдите са наши приятели", каза Ердоган.

По-рано Ердоган заяви несъгласието си с провеждането на референдум за независимост на иракските кюрди.

В интервюто той повдигна въпроса и за присъединяването на страната към ЕС.
"Те трябва да решат - ще ни приемат или не ... Ние сме готови за всичко ... Ние сме много искрени и очакваме същото от ЕС. Ще бъдем искрени, но не знам докога можем да толерираме това протакане във времето", добави Ердоган.

Той допълни и, че е възможно това безкрайно забавяне  да се толерира само до известна степен и след това Турция ще стигне до момента, в който ще трябва сама да вземе решение.

Ердоган също коментира и прословутия инцидент с охраната във Вашингтон, където е имало престрелка между неговите охранители и протестиращи в близост до резиденцията на посланика на Турция през май.

Ердоган отбеляза, че много съжалява, че това се е случило.

"В действителност, президентът Тръмп ми се обади преди около седмица във връзка с този въпрос и той също каза, че съжалява. Освен това увери, че ще предприеме последващи действия по този въпрос, когато пристигна отново в САЩ на официално посещение" - отбеляза турския президент.
 
Отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за въоръжен преврат в страната през 2016 г.
Европейският съюз разкритикува реакцията на турските власти, масовите арести и другите мерки и временно замрази  отварянето на нови преговорни глави в преговорите с Анкара за присъединяването на Турция към Европейския съюз.