Доналд Туск похвали днес британския премиер консерватор Тереза Мей за това, че подобно на Уинстън Чърчил навремето, сега е подкрепила европейската интеграция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление пред членовете на Европейския парламент Туск каза, че вчерашната реч на Мей за плановете й как Великобритания да напусне ЕС контрастира с думите на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, че и други страни ще последват примера на британците.

"Обърнахме внимание на топлите, балансирани думи на Мей за европейската интеграция, които са много по-близки до говоренето на Уинстън Чърчил, отколкото до избрания американски президент Тръмп", заяви председателят на Европейския съвет, който ще има активно участие в преговорите за Брекзита.

Вчера Тереза Мей изрази желанието на Великобритания ЕС да остане силен и проспериращ след нейното излизане от него.

През 1946 г. консерваторът Чърчил, превел като премиер Великобритания през Втората световна война, призовава Германия и Франция да образуват "Съединени европейски щати", въпреки че тогавашната Британска империя няма да се присъедини към тях.

Тръмп разгневи мнозина европейски лидери, като изрази подкрепа за Брекзита и намекна, че и други държави ще напуснат ЕС, отбелязва Ройтерс.

Това становище е в силно противоречие с дългогодишната подкрепа на Съединените щати за европейската интеграция.