Тази мрачна перспектива бе очертана от премиера Дейвид Камерън в интервю в неделния брой на в. „Обзървър“.

Премиерът уверява, че възнамерява да удържи обещанието си за увеличаване на разходите за здравеопазване с 10 милиарда британски лири (14,4 млрд. долара) до 2020 г. Но ако излезем, добавя той, такива независими и заслужаващи уважение организации като Института за финансиране на изследванията и Националният институт за социални и икономически изследвания прогнозират, че към 2020 г. у нас ще се появи дупка в държавния бюджет в размер до 40 млрд. лири (около 58 млрд. долара).

При това положение бъдещото финансиране на системата за здравеопазване ще се окаже под заплаха, подчерта той.

Камерън предупреди, че ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градския транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, в случай на "развод" с Евросъюза.

Новото предупреждение на Камерън е пореден опит да се променят настроенията сред британските гласоподаватели, възнамеряващи да подкрепят Brexit на насрочения за 23 юни референдум.

Според резултатите от последното допитване на социологическата компания YouGov 43% от британците смятат да гласуват за излизането на Великобритания от ЕС срещу 42% подкрепящи оставането й. Все още не са определили отговора си 11%.

Резултатите от това проучване влизат в контраст с тези от друго, публикувано снощи във вестник "Индипендънт". Според този сондаж, привържениците на Брекзита имат 10 процента преднина.

Допитванията сочат, че възрастните хора са сред най-големите евроскептици, а са и най-активните, които имат намерение да гласуват на референдума.