Това заяви британският посланик Ема Хопкинс по време на среща с министърът на външните работи Даниел Митов, съобщиха от МВнР.

Референдумът, който се състоя в Обединеното кралство, е бил акцент в днешния разговор на дипломатите.

Двамата са се съгласили, че ще се запазят традиционно добрите приятелски връзки и ще продължат да развиват сътрудничеството си в сфери от взаимен интерес като икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм.

Посланик Ема Хопкинс е заявила по време на срещата с Даниел Митов, че предстои дълъг преговорен процес и страната й ще подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС.

Първоначално няма да има промяна
в начина, по който хората пътуват или в начина на движение и търговия със стоки и услуги. Ще отнеме време да установим нови взаимоотношения с Европа и останалата част на света, посочва посланик Хопкинс.

Даниел Митов е отбелязал, че Великобритания остава важен партньор на България в Европа, както и съюзник в НАТО и другите международни организации.

Апокалипсис за България не настъпва, както и не настъпва за ЕС. Настъпва време за преоценки. Европа трябва да се справи с вътрешните си проблеми, замитани толкова години, каза по-късно министърът на външните работи Даниел Митов в предаването "Панорама" по БНТ.

Обмисляме всякакви варианти. С оттеглянето на Великобритания България губи важен съюзник по ключови въпроси - по отношение на енергийния съюз, също и по въпроса за разширяването на Западните Балкани, посочи Митов.

Ясно е, че трябва да изградим ясен подход за преговорите за българите, които са във Великобритания. Тези, които живеят там съвсем законно. Ако един ден нещо се промени, то трябва да бъде за хора, които тепърва ще живеят там, отбеляза министърът на външните работи.

Следващата седмица министър-председателят Дейвид Камерън ще присъства на Европейския съвет, за да обясни решението, взето от британските граждани, на лидерите на ЕС, включително и на премиера Бойко Борисов.