Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви днес, че интернет компании като Еърбиенби, обвинявани в заобикаляне на френската данъчна система, трябва да плащат данъци във Франция. Същото важи и за футболната суперзвезда Неймар, който току-що бе купен от Пари Сен Жермен (ПСЖ), допълни Московиси, цитиран от Франс прес.

"Това не е нормално, това е шокиращо", отговори Московиси на въпрос на френското радио Ер Те Ел за ниското ниво на данъците, плащани във Франция от платформата за краткосрочно отдаване под наем Еърбиенби. Според френския печат тази компания е внесла под 100 000 евро през 2016 година, а над 10 милиона французи са използвали сайта.

Московиси подкрепя принципа "когато работите във Франция - какъвто е случаят с Еърбиенби, плащате данъците си във Франция с френската ставка".

В този ред на мисли той призова европейските правителства да въведат обща данъчна основа, отхвърляйки идеята за хармонизиране на корпоративната ставка между страните от ЕС, като се има френската е особено висока - 33 процента.

Московиси коментира и новината за трансфера на бразилския футболист Неймар в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро, след като миналата седмица френският министър на публичните дейности и финансите Жералд Дарманен изрази задоволство за бъдещите данъци, които футболистът ще плаща във Франция.

"Не знам дали трябва да се радваме или не, че Неймар плаща данъците си във Франция. Наистина, мисля, че това просто трябва да бъде правило", заяви еврокомисарят. Той подчерта, че не бива да се толерира липсата на прозрачност в тази област.