ЕК размаха пръст на 7 страни заради ниски данъци

stat
16:34  |  7 март 2018 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
Критиките са отправени на фона на ширещите се притеснения, че някои страни манипулират данъчните си режими Критиките са отправени на фона на ширещите се притеснения, че някои страни манипулират данъчните си режими
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

ЕК критикува днес седем страни членки за “агресивни“ данъчни практики, при които правителствата се опитват да предложат по-ниски ставки от другите.
Целта им била да привличат мултинационални компании, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комисията посочи, че Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия са информирани днес, че имат данъчни политики, които подкопават етиката на европейския единен пазар. Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси каза, че тези практики могат да подкопаят честността и равнопоставеността на нашия вътрешен пазар и те увеличават товара върху европейските данъкоплатци.

Критиките са отправени на фона на ширещите се притеснения, че някои страни манипулират данъчните си режими, за да привлекат големите световни мултинационални компании.

Някои от компаниите, които се възползват от тази ситуация, са Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Гугъл (Google).

По-рано в доклад на ЕК бе отбелязано, че България е започнала да намалява дисбалансите в икономиката.


Последно в Бизнес


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.