ЕП ще наложи вето на всяко споразумение за Брекзит, което пречи на граждани на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години, да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като на тези, които вече са в страната, пише „Гардиън“, цитиран от КРОСС.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние и евродепутати са обезпокоени от информация, че британското правителство иска на 29 март, когато официално ще извести ЕС за намерението си да напусне съюза, да бъде краен срок за свободно движение на хора към Острова.

Казусът е обсъден на среща между Барние и високопоставени евродепутати в понеделник вечерта.

Резолюция от пет страници, която разкрива червените линии на ЕП и която ще бъде гласувана следващата сряда, се обявява в полза на правата на гражданите на ЕС, пристигнали на Острова през следващите две години.

Сър Тим Бароу, постоянният представител на Великобритания в ЕС, официално ще предаде писмото за задействане на Член 50 от Лисабонския договор в 12,30 часа в сряда. Британският кабинет вярва, че 29 март е подходяща дата.

След това граждани на ЕС, преместили се във Великобритания, ще получат различни права от тези, които вече живеят на Албиона, въпреки че правителствени лица заявяват публично, че тези въпроси се обсъждат.

Резолюцията на ЕП ще призове за „равноправно, реципрочно, симетрично и недискриминиращо“ отношение към всички граждани на ЕС, докато Великобритания е страна член на общността