Кандидатите за убежище в Европейския съюз не могат да бъдат подлагани на психологически тестове за определяне на тяхната сексуалност, постанови днес Съдът на ЕС по случай с нигериец, потърсил убежище в Унгария въз основа на своята хомосексуалност, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Нигериецът, чието име не се разкрива, подал молба за убежище в унгарския град Сегед през април 2015 г. По това време Унгария започвала да се сблъсква с наплив на незаконни мигранти от Африка и Близкия изток.

Мъжът основал молбата си на твърдението, че е хомосексуалист и се страхува от преследване в родината си. Унгарските власти отхвърлили неговата молба за убежище, след като направените психологически тестове не потвърдили сексуалната му ориентация.

Нигериецът обжалвал решението и случаят бил отнесен до Съда на ЕС, който постанови, че мъжът не е трябвало да бъде подлаган от унгарските власти на психологически тестове, които да установят дали той наистина е хомосексуалист.

Според съда психологическите тестове за определяне на сексуалната ориентация на даден кандидат за убежище представляват "намеса в правото на този човек на уважаване на личния му живот".

При липсата на документални доказателства националните власти могат да разчитат на "съгласуваността и правдоподобността" на заявленията на кандидата за убежище, постанови съдът.

Според него е допустимо да се търси експертно мнение, но то трябва да бъде получено по начини, които са в съответствие с правата на човека, и не би трябвало да бъде единствено основание за постановяване на решение.

Окончателното решение по случая трябва да бъде взето от унгарските съдилища.

Унгарското правителство е в предните редици на усилията за затягане на границите на ЕС срещу търсещите убежище хора. Унгария беше една от първите страни, засегнати от миграционната вълна, заляла Европа през 2015 г.

Кризата разклати единството на ЕС, а между страните членки има дълбоки разногласия за приемането на бежанци.

Пътна карта за реформа на европейската система за убежище