Пример за това са неотдавнашните скандали с футболни съдии, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

По-конкретно комисията иска да задължи тези експерти или евентуално техните клиенти да обявяват пред данъчните служби в страната си използваните от тях механизми за оптимизация - понякога действащи трансгранично. Задължението да се декларира такъв механизъм не означава непременно, че той причинява вреди, а само че има основания да бъде проверен от данъчните власти, уточнява комисията.

"Днес предлагаме да изправим пред съответните им отговорности посредниците, които създават и продават системи за избягване на данъци. Така в крайна сметка данъчните постъпления на страните членки ще се увеличат", коментира заместник-председателят на ЕК и европейски комисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

"Предложението ни ще предостави по-голяма сигурност на посредниците, които уважават духа и смисъла на нашето законодателство, и ще направи много тежък живота на онези, които не го спазват", обясни от своя страна европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Преди да влезе в сила, този проект за директива на ЕК трябва да бъде одобрен и евентуално да бъдат внесени промени в него от 28-те страни членки на ЕС и Европейския парламент. Както по всички данъчни въпроси, и в този случай е необходимо единодушно одобрение от 28-те страни членки.

Според информирани европейски източници това не би трябвало да е особено трудно постижимо в конкретния случай. Великобритания вече въведе такава система през 2004 година, което й позволи да предотврати данъчни измами за 12 милиарда британски лири (13,6 милиарда евро).

Франция и Германия подкрепят проекта, според същите източници.

Инициативата се появява в подходящ момент, когато Испания е разтърсена от поредица данъчни скандали с футболни звезди.

Роналдо плаща 14.7 млн.евро и избягва затвор

В днешните си предложения комисията оставя отделните държави да определят санкциите при укриване на механизми за оптимизация от данъчните власти. Уточнява се само, че те трябва да бъдат "ефективни, разубеждаващи и съразмерни".

Миналата година ЕК сложи край на данъчната оптимизация на мултинационалните компании с една директива за автоматичен обмен на информация между данъчните служби на страните от ЕС за дейностите на големите фирми. Друг текст пък уреди плащането на данъците да става в страната, където са натрупани печалбите.