Австрия избра за президент 72-годишния бивш лидер на партия "Зелени - зелена алтернатива" Александер ван дер Белен, разминавайки се на косъм с перспективата да стане първата страна в Европейския съюз с държавен глава от крайната десница, предаде Ройтерс, цитрана от БТА.

Изборната надпревара бе толкова оспорвана, че нямаше как да бъде посочен още вчера категоричен победител.

Крайнодесният кандидат Норберт Хофер, който спечели с 35 на сто от гласовете първия тур на президентските избори, водеше вчера със 144 006 гласа след преброяването на пуснатите в урните бюлетини.

Но днешното преброяване на стотиците хиляди подадени по пощата бюлетини наклони везните в полза на съперника му, който в крайна сметка се оказа, че има преднина от 31 026 гласа, предаде Франс прес.

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че Ван дер Белен е получил 50,3 процента от гласовете срещу 49,7 на сто за опонента му Хофер, кандидат на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Хофер, чиято предизборна кампания бе изпълнена с антиимигрантски послания, призна поражение в страницата си във "Фейсбук", малко преди да бъдат оповестени официалните резултати.

"Благодаря ви за подкрепата. Разбира се, днес съм тъжен. Положените по време на кампанията усилия обаче не са загубени, а са инвестиция за бъдещето", каза той.

Загубата на Хофер предотврати опасността от смущаващо поражение за политическата върхушка в Европа, която е все по-застрашена от популистки партии, възползващи се от тревогите, свързани с бежанската криза, слабия икономически растеж и високото ниво на безработица.

"С облекчение виждаме как австрийците отхвърлиха популизма и екстремизма. Всеки в Европа трябва да си извлече поуки от това", написа в "Туитър" френският премиер Манюел Валс.

Досегашният австрийски президент, социалдемократът Хайнц Фишер, поднесе поздравления на победителя и го покани да посети утре президентския дворец, за да подготвят предаването на властта, което ще стане на церемония на 8 юли.