Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата на Председателския съвет на ЕП, Председателския съвет на Народното събрание и комисиите, ангажирани с Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на НС.

Виждаме в лицето на Европейския парламент наш ключов партньор за постигането на успешни резултати за благото на гражданите на ЕС, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева посочи, че днешното посещение е възможност за по-нататъшно сближаване на представителите на българския и Европейския парламент и ще проправи пътищата за успешното сътрудничество между двете институции.

Възприемаме председателството на Съвета на ЕС като важна национална задача, която може да представи България в положителна светлина като подготвен, коректен и неутрален посредник в предстоящите ключови европейски дебати, подчерта тя.

Като председател на Съвета на ЕС България избра да се ръководи от девиза, изписан на фасадата на нашата сграда „Съединението прави силата”, отбеляза председателят на парламента.

Ще се стремим да изведем напред три ключови послания – развиване на консенсус между държавите-членки, насърчаване на конкурентоспособността, както и на кохезията като хоризонтален принцип в контекста на дебата за бъдещето на Европа, допълни тя.

В национален план ще продължим да отстояваме и досегашните политики за търсене и постигане на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС в условия на прозрачност и отчетност на нашето участие в процеса на вземане на решения в ЕС, заяви председателят на Народното събрание.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни благодари на българския парламент за възможността да бъдат разменени мнения по съвместната работа, която предстои и да бъдат разгледани темите, свързани с парламентарното измерение. Той представи членовете на Председателския съвет на ЕП.

На срещата говориха представителите на политическите групи в ЕП и лидерите на парламентарните групи в българския парламент.

В срещата участваха представители на всички политически семейства в Европейския парламент. Те представиха позициите на своите групи във връзка с европейския дневен ред и приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.