Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на лекцията си в 272-ра аудитория на Софийския университет.

Той постави три цели пред Европейския съюз:

- Да намалим миграцията;
- Да се преборим с тероризма;
- Да намалим младежката безработица.

Като предизвикателства пред Общността Таяни изтъкна още постигане на по-голямо модернизиране на индустрията, климатичните промени, цифровизацията.

Той се обяви за повече свързаност в индустрията и земеделието и за по-добро образование в тази област.

Дъщеря ми учи психология, каза пред студентите председателят на Европарламента.
Вие сте нашите деца и за нас е важно да ви проправим пътя. Моята цел са младите в Европа... Ще е катастрофа, ако младите хора започнат да напускат Европа, отбеляза Таяни.

По думите му трябва да променим и манталитета. Трябва да работим в университетите и в дружествата за това да използват работата на младежите за иновациите, изтъкна той.

Таяни подчерта, че социалните политики трябва да работят за намаляване на младежката безработица посредством индустрията.

Европа не е само ЕЦБ и само Шенген. Ценностите са много важни. Трябва да имаме мечти, защото без тях няма да можем да работим за нашия живот, каза гостът.

Във връзка с това Таяни изтъкна, че трябва да се скъси разстоянието между гражданите и европейските институции.

С едно изречение той обясни и какво работи председателят на ЕП:
"Аз представям парламента. Работата ми е да защитавам позицията на мнозинството, но то решава след дебати... да отстоявам властта на гражданите."

На въпрос от аудиторията за комуникацията Таяни отговори, че имаме нужда да изпращаме ясни послания в социалните мрежи.

На въпрос за младежката безработица той каза, че проблемът не може да се реши за една година. Но отбеляза, че трябва да се засилят възможностите на индустрията и туризма, което би било от голямо значение.

В европейския бюджет има повече пари за туризъм, както и за млади предприемачи. Също и в европейския бюджет за земеделие - това са пари за млади хора, които работят в сектора, добави Антонио Таяни.