Бъдещият президент на САЩ даде интервю за британския "Таймс" и германския "Билд".

Британците са гласували за излизане от ЕС, защото са искали своя идентичност, каза Тръмп, цитиран от БТА. Според него нямало да се стигне дотам, ако Великобритания не била принудена да приеме толкова много бежанци.

"Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци... мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това", каза той.

"Хората, страните искат своя собствена идентичност и Великобритания искаше своя собствена идентичност", заяви Тръмп.

"Това беше последната сламка, която пречупи гърба на камилата ... смятам, че други ще напуснат", каза той.

Тръмп заяви, че ще работи усилено за постигане на търговско споразумение с Великобритания.

Той каза, че ще покани на посещение британската министър-председателка Тереза Мей веднага след като встъпи в длъжност като президент на САЩ.

Меркел "катастрофално" сгреши с бежанците

В интервюто си Доналд Тръмп той заяви, че германската канцлерка Ангела Меркел е допуснала "катастрофална грешка" с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия.

"Мисля, че тя направи една много катастрофална грешка и това беше, че прие всички тези нелегални", каза Тръмп.

"Аз много уважавам Меркел. Но смятам, че това, което се случи, е голямо нещастие", заяви той и отбеляза, че не иска да се "оказва в подобна ситуация".

Канцлерката Ангела Меркел отговори, че смята да работи тясно със следващия президент на САЩ Доналд Тръмп въпреки критиката му към нея, каза говорителят на Меркел Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

"Възгледите му са добре известни", каза Зайберт и добави, че Берлин планира да работи тясно с новото правителство на САЩ.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че е трудно да се добие ясна представа за политиката на Тръмп заради противоречията в негови изказвания в интервюта и в Туитър, предаде Ройтерс.

"Ще видим каква е действителната му политика след като встъпи в длъжност в петък", каза той.

НАТО е остаряла организация

Доналд Тръмп каза в интервюто си, че в НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация:

"Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав".

"Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години", каза Тръмп.

Той добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. По думите му в момента само пет страни плащат това, което би трябвало да плащат.

"Но независимо от това НАТО е доста важна за мен", подчерта Тръмп.

Той каза, че ще назначи своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес и призова Великобритания да наложи вето на каквато и да било нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е критична към Израел.

Тръмп определи ядрената сделка с Иран като "едно от най-лошите споразумения", сключвани някога.

Той не изключи възможността да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.