Консервативният германски канцлер обеща да помогне на другите политически сили да получат надмощие над "Националния фронт", доколкото това е възможно от чужбина. Крайнодясната партия на Марин льо Пен е критикувала Германия многократно, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Това е една политическа сила, срещу която трябва да се изправим, точно както в Германия вече имаме политически сили, които говорят много негативно за Европа", подчерта Меркел, давайки за пример партията "Алтернатива за Германия".

"Трябва да внимаваме Европа да бъде проект, който хората могат да разберат", добави тя и подчерта, че хората трябва да разбират, че е "по-добре в Европа, отколкото извън Европа".

Мнозина германци са загрижени от пристигането на над един милион търсещи убежище миналата година. Това помогна за възхода на "Алтернатива за Германия", която спечели депутатски места в половината от влиятелните регионални парламенти, както и в Европейския парламент. Мнозина говорят за възможността партията да влезе в германския Бундестаг на изборите догодина, коментира АФП.

По време на антигерманските си речи председателят на "Националния фронт" Марин льо Пен обвини френския президент Франсоа Оланд, че е "вицеканцлер администратор на провинция Франция". Тя нарече канцлера Меркел "императрица" и я обвини, че се опитва да наложи насила на цяла Европа нелегалните имигранти, след като вече е наложила финансовия си ред на континента.

Както "Националният фронт", така и "Алтернатива за Германия" се отличават с антиевропейската си насоченост, макар че имат различни позиции по въпроси като икономиката, отбелязва АФП.

"Алтернатива за Германия" прие политическа програма, според която ислямът не е съвместим с германската конституция. 

Присъда за основателя на ПЕГИДА
 
Съдът в Дрезден наложи глоба от 9600 евро на Луц Бахман, основател на германското антиислямско движение ПЕГИДА, защото сравнил бежанците с "добитък", предаде Франс прес.

43-годишният Бахман е осъждан за грабежи, насилие и трафик на кокаин. Сега той беше признат за виновен и в подбудителство към омраза за изказването си, публикувано във Фейсбук през 2014 г., в което нарича бежанците от войната "добитък" и "паплач".

Движението Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада (ПЕГИДА) беше създадено през есента на 2014 г. в град Дрезден. След като опита да се обхване цяла Германия и да достигне съседните страни, ПЕГИДА понесе тежък удар, след като в. "Билд" публикува снимки на Бахман, гримиран като Адолф Хитлер.

По-късно ръководството на ПЕГИДА се разпадна. Оттогава движението е изолирано в Дрезден, столица на бившата източногерманска провинция Саксония, където бяха извършени множество прояви на агресия срещу бежанците.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на националистите?