Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд призоваха днес от трибуната на Европейския парламент към общи усилия за решаване на проблемите, пред които е изправена Общността, предаде БТА.

Оланд постави акцента върху тероризма и обстановката в Близкия изток

Наложи се да заживеем със страха, но той не трябва да взима връх, заяви президентът по повод действията на терористите в ЕС. Европа трябва да бъде способна да защити гражданите си съобразно своите ценности.

Няма никакъв смисъл да търсим спасение поединично, допълни президентът по повод тероризма и мигрантите. Няма друго решение, освен силна Европа, която защитава собствения си суверенитет.

Необходими са ни съпричастност, твърдост и отговорност, отбеляза президентът.

Той заяви, че договореностите на ЕС с Турция по отношение на бежанците трябва да бъдат ясни. По неговите думи, ако ЕС не помогне на бежанците там, където са днес, те ще се насочат към Европа.

Оланд настоя за твърдост по сирийската криза. Режимът на Башар Асад създаде и подхранва настоящото бедствие. Това засяга Европа, ще има дълготрайни последици в целия Близък изток. Това би било тотална война, която може да засегне и нашите земи.

Сирия има нужда от бъдеще без Асад и Ислямска държава, това е наше задължение и е нашият интерес. Русия, Иран, държавите от Залива и САЩ следва да работят за политически изход от кризата в Сирия, заяви Оланд.

По неговите думи решенията днес могат да доведат Европа или до разпад, или до укрепване. Европа може да се разпадне, ако границите бъдат възстановени.

Трябва да укрепим Шенген, добрият контрол на външните граници изисква подкрепа за държавите по тези граници. Трябва ни общ списък на "сигурните държави", общ миграционен режим, заяви френският президент.

Оланд призова за въвеждане на режим на регистрация на данните за пътниците в ЕС, както и за даване на допълнителни права на европейските специални служби.

Ангела Меркел: Не успяхме да предотвратим конфликта в Сирия

Европа е изправена пред огромно предизвикателство, твърде много хора поемат по опасния път насам, посочи в своето слово канцлерът Меркел. Не успяхме да предотвратим конфликта в Сирия, вакуума в Либия, отбеляза тя.

Бежанската вълна ще променя европейския дневен ред все повече. Опитваме се да спрем този поток. Хората ще продължават да идват, засегнати сме от събитията по света, независимо дали това ни харесва.

Трябва да кажем на тези хора, че не могат да останат тук, заяви Меркел по повод мигрантите. Тя отбеляза, че Турция играе ключова роля в мигрантската криза, защото е начална точка за незаконно проникващите в ЕС.

Турция има нужда от помощ, заяви Меркел. По нейните думи ЕС ще се справи само със справедливо разселване на мигрантите. Имаме нужда от нов и честен солидарен подход.