Заедно с това Ес ще подкрепи либийските гранични сили като част от усилията за намаляване на потока от незаконни мигранти и на случаите на смърт на мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макрон каза, че миграцията и бежанската криза не са временно явление, а въпрос, който се нуждае от дългосрочен отговор. Това не е проблем и задача само на някои страни, а на всички страни, заяви Макрон, предаде Ройтерс.

"На срещата на върха говорихме и за миграционната криза и това далеч не е работа само на няколко страни, това е общо за всички нас предизвикателство. Бих искал сега да заявя още веднъж, че решенията взети по въпроса за бежанците от германския канцлер Ангела Меркел, бяха смели решения", каза Макрон, цитиран от ТАСС.

"Аз от своя страна ще направя всичко необходимо, така че да има общи отговори на общите предизвикателства", каза френският президент.

Според него дългосрочната стабилизация на Близкия изток и на Африка ще доведе и до намиране на отговор на дългосрочното предизвикателство, каквато е миграционната криза.

Макрон призова да се прави разлика между понятията икономически мигрант и бежанец и подчерта, че е морален дълг на Европа да предоставя убежище на бежанците.

Френският президент призова всички страни от ЕС да действат солидарно и да координират мерките си за прием на бежанците.

"Ние сме длъжни да проявим солидарност, когато един от нашите съседи се сблъсква с масов приток на мигранти. Днес бе взето решение да ускорим процедурите по обработката на молбите за предоставяне на убежище, да укрепим средствата за контрол на външните граници на ЕС, което е голяма крачка напред", каза Макрон.

Той заяви, че Европа е най-добрата защита срещу големите предизвикателства, от тероризма до миграцията и търговията, предаде Ройтерс.

Ще  се променя ли европейският договор?

Макрон каза, че се е разбрал с германския канцлер Ангела Меркел, че ако се реши, че трябва да се върви към промяна на европейския договор, този въпрос ще бъде обсъден, но само ако се прецени, че "това има смисъл".

Макрон заяви, че подкрепя отворените пазари, но това не значи, че Европа ще бъде наивна, а че ще защитава правилата и ще гарантира, че те се спазват.

На обща пресконференция с Макрон след срещата на върха в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че предложението на британския премиер Тереза Мей за правата на европейските граждани във Великобритания е "добро начало, но все още не е пробив", предаде Асошиейтед прес.

Предстои да се извърви още дълъг път, добави Меркел. Тя призна, че "за жалост в ЕС няма напредък към споделяне на бремето на бежанците" и допълни, че натискът в тази насока ще продължи, предаде Ройтерс.

Меркел припомни, че ЕС се основава на общи ценности и посочи, че ако тези ценности са накърнени, европейските лидери трябва да говорят за това ясно и открито.

Канцлерът каза, че сега Европа трябва да се фокусира върху собственото си бъдеще и излизането на Великобритания не трябва да засенчва този въпрос.

Свободен пазар, но с едно наум за САЩ

Макрон и Меркел изразиха днес подкрепата си за по-активен подход към търговията, отбелязвайки, че Евросъюзът трябва да отговори, ако други страни блокират достъпа му до техните пазари, предаде Ройтерс.

Макрон отбеляза, че той е "за" отворените пазари, но "Европа не може да бъде наивна".

Меркел изрази подкрепа за концепцията за реципрочност в търговията и инвестициите, посочвайки, че Европа трябва да отговори, ако други страни попречат на европейските компании да се конкурират за държавни поръчки. Тя обърна внимание на САЩ, където се налага по-протекционистичен подход, след като президент стана Доналд Тръмп.

Ако имаме достъп до държавни договори в САЩ, тогава можем да кажем "да" на достъпа до държавни поръчки в Европа, подчерта Меркел.

Ако няма обаче такъв достъп, Европа трябва да си помисли как да отговори, допълни тя.