Гласуването за ЕАЛ премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване, предаде БТА.

Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна. Според източници от заседанието крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и накрая печелившият е бил определен с жребий.

Общо 19 града бяха предложили да приемат ЕАЛ и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

Сред тях Барселона, Братислава, Хелзинки, Букурещ. Дъблин, Брюксел, Варшава и Виена бяха кандидати за домакинство на ЕАЛ и за Европейския банков орган (ЕБО).

Европейският банков орган, чиято централа е в Лондон, ще напусне британската столица заради предстоящото излизане на Обединеното кралство от ЕС и ще бъде преместен в Париж, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Париж и Дъблин получиха еднакъв брой гласове след три кръга гласуване, в които участваха министри от 27-те държави членки, оставащи в ЕС след Брекзита.

Затова се наложи победителят да бъде определен на случаен принцип и естонският председател на срещата изтегли името на френската столица, посочиха дипломатически източници.

Франкфурт, водещ финансов център на ЕС, където се намира и Европейската централна банка, загуби надпреварата на по-ранен етап.