"Ясно беше, че това ще се случи", заяви в Дрезден Петри, която е съпредседател на "Алтернатива за Германия", цитирана от ДПА и БТА.

Вчера Фрауке Петри обяви, че няма да участва в парламентарната фракция на АзГ в Бундестага заради разногласия с радикалното крило на партията.

Фрауке Петри отказа да е депутат заради агресията на АзГ >>

Петри беше изместена като водач на листа на изборите от Александър Гауланд и Алис Вайдел, което доведе до голям скандал между крайнодясната и по-умерената фракция. Тя разкритикува острата антиислямска и антиимигрантска риторика на ръководството и изтъкна, че тя ще отблъсне традиционните консерватори и ще остави партията в опозиция.

АзГ спечели в неделя 12,6 процента от гласовете и стана първата крайнодясна партия, която ще заседава в Бундестага от 60 години.

Малко след като Фрауке Петри обяви, че се оттегля от партията, трима други партийни членове обявиха, че ще я последват, предадоха Ройтерс и ДПА. Сред тях е и дългогодишният житейски партньор на Петри - Маркус Претцел, който е лидер на партията в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Партията, която водеше предизборната кампания с остри лозунги, ще смекчи риториката в Бундестага, заяви днес лидерът на партийната листа Александър Гауланд на учредителното събрание на парламентарната фракция.

"Кампанията завърши и ние чувстваме по-голяма отговорност, на първо място пред нашите избиратели. Риториката ни в парламента ще е различна, а не като през кампанията", обяви той.

Гауланд съобщи също, че той ще ръководи парламентарната фракция на АзГ заедно с втория лидер на листата Алис Вайдел.
"Решихме това още преди гласуването, ако резултатите са добри", припомни политикът.

В новия Бундестаг АзГ получава 94 места. След напускането на Петри Гауланд и Вайдел се затрудниха да отговорят на въпрос на журналистите дали примерът й ще бъде последван и от други членове на партията.