На всеки пет години в държавите членки се организират избори за запълване на местата в ЕП.

Според Акта за избирането на членове на Европейски парламент от 1976 г. следващите избори трябва да се проведат от 6 до 9 юни 2019 г. Тъй като държавите членки прецениха, че е "невъзможно" изборите да бъдат проведени в този момент, Съветът на ЕС постигна единодушно съгласие да определи алтернативни дати за изборите.

"Ройтерс" отбелязва, че много страни са възразили срещу първоначалните дати, защото те съвпадат с празнуването на Петдесетница.

26 май е неделя и тъй като някои държави по традиция гласуват в други дни от седмицата, изборите са планирани за дните между 23 и 26 май.

Официалното решение за обявяване на датите за следващите избори ще бъде взето през юни след становището на ЕП.

Последните избори за евродепутати се проведоха на 22-25 май 2014 г. На изборите догодина броят им ще намалее от 751 на 705 заради решението на Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.

Европейските политически групи вече се подготвят за изборите. Водещите партии се опасяват, че, както се случи на вота през 2014 г., избирателната активност ще е ниска и ще има силна подкрепа за политици с враждебно отношение към ЕС, коментира "Ройтерс".