Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че поради нарастващото влияние на Китай на световната сцена, САЩ и Европа трябва да се върнат към историческите си връзки и да работят заедно, за да не се окажат в положението на изоставащи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред световните лидери и представители от сферата на отбраната на конференцията по сигурността в Мюнхен Габриел заяви, че САЩ се нуждаят от Европа точно толкова, колкото и Европа се нуждае от САЩ. Сега не е времето "просто да се преследват национални интереси", каза министърът.

Той заяви, че след Втората световна война Германия е спечелила от силните отношения със САЩ, научавайки от Вашингтон принципите на демокрацията, мултилатерализма, международното право и свободната търговия.

"Може би с това може да се обясни защо ние германците в частност сме толкова обезпокоени, когато погледнем към другата страна на Атлантика - защото вече не виждаме нашата Америка", каза Габриел.

В началото на 2018 г. светът е изправен пред много на брой предизвикателства в сферата на сигурността, както и пред заплахата от голям конфликт в различни региони, заяви на конференцията германският министър, цитиран от ДПА.
"Предсказуемостта и надеждността в момента са "дефицитна стока" в международната политика", каза Габриел.

Сирийският конфликт се движи в посока, криеща "сериозна опасност от война за наши близки партньори", заяви той, имайки предвид съюзничката в НАТО Турция.

Зимната олимпиада в Южна Корея може само временно да сложи спирачка на "изключително опасната ескалация около севернокорейската програма за ядрени оръжия".

Претенциите на Китай за водеща роля, използването от Русия на военна мощ и надигащите се национализъм и протекционизъм също представляват опасност, заяви Габриел.