Това са Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО), чиито седалищата сега са в Лондон, но заради Брекзит те ще трябва да се преместят.

ЕС има строги правила и условия, за да вземе обективно решение по въпроса, но въпреки това надпреварата кой град в останалите 27 страни членки да бъде домакин на двете институции се превърна в политически конкурс за красота, смесица между надпревара за домакинство на Олимпийски игри и на Евровизия, отбелязват Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Присъждането на домакинството означава десетки милиони евро годишно финансиране и около 1000 работни места, както и още работни места, непряко свързани с агенциите. Освен това домакинството е свързано и с престиж по света, отбелязва АП.

Общо 19 европейски града бяха предложени за домакинството на ЕАЛ, която има 890 служители и която отговаря за научните оценки, надзора и мониторинга на безопасността на лекарствата в ЕС.

Агенцията освен това организира над 500 научно-медицински срещи, привличащи на година около 3600 експерти.

Сред градовете, предложени за домакинството й, са Амстердам, Бон, Братислава, Хелзинки, Милано или Лил, припомня Франс прес. Букмейкърите от букмейкърската къща Ладброукс посочиха в петък като фаворити за домакинството Братислава и Милано.

Осем кандидати бяха предложени за домакинството на ЕБО, който има 180 служители и извършва мониторинг и стрес тестове на европейския банков сектор. Сред тях са Франкфурт, Париж и Люксембург. Според Ладброукс фаворити са Франкфурт и Виена, отбелязва Франс прес.

Градове като Дъблин, Варшава, Виена, Брюксел са кандидати за домакинството и на двете агенции. Румъния и България, които бяха едни от последните присъединили се към ЕС, искат и двете домакинството на ЕАЛ.

В края на септември Европейската комисия направи оценка на кандидатурите, основаваща се на такива критерии като например достъпност до обектите и перспективи пред намирането на работа за партньорите на служителите на агенциите.

Тогава обаче ЕК не посочи своите предпочитания и страните членки ще са свободни да гласуват както намерят за добре.