Макрон се срещна с лидерите на страните от Централна Европа извън официалната програма на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха световните агенции и БТА.

В срещата участваха премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия - Виктор Орбан, Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Робърт Фицо. Някои от тези страни, като например Унгария и Полша, отказаха да се включат в юридически обвързваща европейска схема за разпределяне на бежанците между страните членки на съюза, припомня Асошиейтед прес.

Преди срещата на върха в Брюксел в интервю за няколко европейски издания Макрон предупреди страните членки, че ще трябва да понесат последиците, ако не спазват европейските договорки, и каза, че Европа не е супермаркет, в който членовете могат да изберат кои правила да спазват и кои не.

На срещата между лидерите на Франция и на Вишеградската четворка Беата Шидло призова да бъдат изоставени стереотипите и клишетата, някои от които са обидни, и каза, че трябва да има повече доверие и повече предпазливост при подбора на думите в изказванията. Така тя отговори на интервюто на Макрон, в което той критикуваше именно страните от Централна Европа.

Беата Шидло не иска да има комуникация, която да не е от полза за доверието, каза полският държавен секретар по европейските въпроси Конрад Шимански. Той добави, че Шидло е заявила това на Макрон.

Ние разчитаме, че президентът Макрон ще обърне внимание на неуместното използване на някои изрази неотдавна, допълни Шимански.

Всички участници в срещата, в това число и президентът Макрон, признаха, че предвид важните различия има нужда от по-интензивен диалог между Франция и Централна Европа. Полша е готова да организира и да укрепи този диалог, за да бъдат преодолени бариерите, които пречат на взимането на решения, допълни Шимански.

Договорихме се да имаме редовни срещи на техническо ниво, каза чешкият държавен секретар по европейските въпроси Алес Шмелар след срещата на Макрон с лидерите от Централна Европа.

Той определи френския президент като много конструктивен партньор и спомена за възможността за среща на върха през септември между Франция и Вишеградската четворка, като тя може да се състои или във Франция, или в Унгария.

За срещата с Макрон чешкият премиер Соботка каза, че лидерите са обсъдили необходимостта от уеднаквяване на жизнените стандарти и заплатите между Западна и Източна Европа, предаде ДПА.

В изявление на Елисейския дворец след срещата се казва, че на нея е било засвидетелствано желание за взаимно разбиране и за намиране на обща позиция, без да се отричат истинските разногласия, които продължават да съществуват, предаде Франс прес.

Има предубеждения и от двете страни, има неразбиране, но въпросът е да подновим диалога, се посочва в изявлението на президентството.

Лидерите на Франция и на страните от Вишеградската четворка са обсъдили и британското предложение за правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит, допълва АП.