Това предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френското президентство.
Това ще е първата визита на руския президент във Франция след избирането на Макрон за държавен глава.

Двамата вече разговаряха по телефона миналата седмица и обсъдиха кризите в Украйна и Сирия. От Кремъл заявиха в понеделник, че същите кризи, както и "усилията в борба с тероризма", ще бъдат в дневния ред и на разговорите на 29 май.

Високопоставен служител в Кремъл уточни по-рано за в. "Комерсант", че "дневният ред на визитата ще е наситен" .

По време на избирателната кампания във Франция, Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия - предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, напомня всекидневникът.

Руският президент ще дойде във Версай за откриването на изложба, посветена на визитата на император Петър Първи в двореца през 1717 г.

Агенция Франс прес отбелязва, че това ще е първата среща между руския президент и новия му френски колега.

"В хода на преговорите на най-високо равнище е планирано да бъдат обсъдени състоянието и перспективите за развитие на руско-френските отношения в политическата търговско-икономическата и културно-хуманитарната сфера.

Ще бъдат разменени мнения по актуални международни и регионални въпроси, на първо място по координацията на усилията в борбата с тероризма и уреждането на кризите в Сирия и Украйна", се казва в съобщението на Кремъл.

Изложбата във Версай е уредена в двореца Голям Трианон във Версайския парк по случай навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя ще продължи до края на септември.