Вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов, министърът на културата Вежди Рашидов взеха участие в церемонията по откриването на кампанията по идея на евродепутатът Сергей Станишев.

Започна и подписка - декларация за подкрепа на каузата "България в Шенген". "Ние сме днешните граждани на обединена Европа. Смятаме, че двойният стандарт около приемането на България в Шенгенското пространство не е приемлив", се посочва в декларацията.

"Никога не сме искали благодарност, единственото, което някога сме искали е равнопоставеност и почтеност. Приемането на България в Шенгенското пространство вече е въпрос на историческа и морална справедливост", се заявява в декларацията.

Лидерът на европейските социалисти Станишев заяви при откриването, че България е изпълнила условията за членството в Шенген и това е ясно и категорично казано и от ЕК, и от Европейския парламент. В запазването на двете страни - България и Румъния, извън Шенген, няма никаква логика, заяви Станишев.

България в Шенген е и моя лична кауза, посочи Станишев. Когато имаме национална кауза, трябва наистина да сме способни да се обединяваме не само на думи, да работим координирано и еднопосочно в името на нашата държава и на нашите съграждани, каза още президентът на ПЕС. Той допълни, че само усилия на институции и политици няма да са достатъчни за постигане на тази национална цел, затова е особено важно цялото ни общество да е зад тази кауза.

Вицепремиерът Меглена Кунева каза, че правото е на наша страна и ние сме изпълнили своите ангажименти. Според нея страните-членки, главно четири от тях, се бавят заради общественото си мнение. Това обществено мнение трябва да се срещне с българското обществено мнение, което ние можем да представим. Единствено когато се види, че нашето обществено мнение е обединено, че силно държим на влизането в Шенген, само тогава ще успеем, категорична е тя.

Кампанията стартира с видеоклип, който ще бъде преведен на няколко езика.

Дир.бг се присъединява към кампанията "България в Шенген. Време е!" - национална кауза без политически цвят и окраска. За повече подробности, посетете
Фейсбук страницата на кампанията.