За същия период на всеки румънец се полагат по 1016 евро, на поляк – по 1880 евро, на унгарец – по 2055 евро.
За новоприсъединилата се Хърватия са предвидени два пъти повече пари – по 1870 евро, а Естония ще получи по над 2600 евро на човек, показват сметките на БНР.

Европейската кохезионна политика, или политика на сближаване, цели постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни – тя обаче отпуска пари не според населението, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан пристига утре у нас за срещи с президента, премиера и вицепремиера, отговарящ за еврофондовете. Пред БНР той отрече да има спешен или специален повод за визитата му.

Хан коментира, че от ЕК не може да се оплачат как се представят управляващите и одитните органи за усвояването на европарите.

"България, заедно със Скандинавските страни, е сред малкото, в които не сме имали прекъсване или спиране на плащания за последните 3 г. Нещата във вашата страна се развиха много добре. Моята загриженост бе свързана по-скоро с усвояването на парите от сегашната финансова рамка и с програмите за следващата",
поясни Йоханес Хан.

Във връзка с бюджетната рамка, призна, че предишното правителство  започнало да наваксва и да създава структури, които са способни да усвояват добре средствата.

От 2009 г. имало годишно усвояване от около 7% и сега продължавало, но трябва да се подобри капацитетът за използване на европейските средства, за да не се загубят много пари.

В момента България е усвоила 35% от средствата.
Хан обясни, че това не е най-лошият резултат сред страните-членки, но трябва да се види как да се предотвратят загуби и в "това има известен елемент на спешност".

По думите му крайните бенефициенти, особено в обществения сектор, понякога са изправени пред управленски дефицит и неяснота кой за какво отговаря.

"Средствата за България в следващия период ще се увеличат с 3%, което е добре на фона на общото намаляване на парите за структурни фондове с 8%", каза той и обясни, че вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече пари.

Еврокомисарят каза, че България трябва да направи промени, за да може да се възползва максимално от наличните средства. Ще има и предварителни условия - проектите трябва да са част от цялостна стратегия.

Йоханес Хан заяви, че по време на служебното правителство България била сред първите страни, които изпратили проект как ще изразходват парите.