Новоизбраният председател на Европейската комисия обясни пред Европейския парламент в Страсбург, че в мандата на новата комисия не се предвижда ново разширяване и не иска да подвежда държавите, кандидатстващи за членство, предаде БТА.

"Ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат", поясни Юнкер.

Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение.

"На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение. Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници", заяви Юнкер.

Той коментира, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени.

Жан-Клод Юнкер обяви пред Европарламента, че комисията, която той ще ръководи, ще е комисия на последния шанс и цели да бъде по-ефикасна.

Той иска да промени досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите.

"Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните. Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл", посочи Юнкер.

По думите му планът на новата ЕК за инвестиции в растеж и заетост на стойност 300 милиарда евро ще бъде представен още преди Коледа, предаде БНР.

Той увери, че фискалните правила няма да се променят, но ще се прилагат гъвкаво – защото икономически растеж не се постига само с финансова дисциплина.

"Инвестиционната програма на стойност 300 милиарда евро, за които в последните седмици всички питаха откъде ще дойдат, няма да се финансира само от Европейския съюз – за нея ще трябва да бъдат ангажирани и частни капитали", обясни Юнкер.

Според него бизнесът трябва да разбере, че също има отговорности към обществото, а предприемачите – че трябва и те да инвестират в трудовия пазар.
Новият председател поясни, че никоя икономика не може да расте, ако в нея не се инвестира и добави, че ако икономически растеж се постигаше само като се прекратят трупането на дефицит и вземането на кредити, европейската икономика щеше да расте с много бързи темпове.

Юнкер обяви и известни промени в ресорите, които бяха поискани от Европарламента – една от тях предвижда унгарския комисар Тибор Наврачич да не отговаря за гражданството, а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта.
Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

По-късно ЕП утвърди комисията на Юнкер с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.

Европейският съвет се очаква да назначи новата ЕК, считано от 1 ноември. Дотогава Юнкер и неговият екип остават със статута на новоизбрана, но не и на действаща комисия.