Бившият премиер на Люксембург, Жан-Клод Юнкер, може да се оттегли от надпреварата за приемник на Жозе Барозу начело на следващата Европейска комисия, след като няколко европейски лидери се опитаха да блокират кандидатурата му, пише днес британският всекидневник "Телеграф", цитиран от БТА.

Кореспондентите на вестника в Брюксел твърдят, като се позовават на дипломатически източници, че Юнкер, смятан от критиците си за недостатъчно реформаторски настроен, е загубил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Г-жа Меркел през последните дни няколкократно заявяваше, че правителството й стои зад Юнкер. Но тя не само не изрази лична подкрепа за него на среща тази седмица с британския си колега Камерън, ами неофициално се обявила против кампанията му за поста.

"Телеграф" цитира думите на европейски дипломат: "След срещата на Г-7, на която стана ясно, че Италия иска друг кандидат, Юнкер осъзна, че всичко е свършило. Но в крайна сметка Меркел е тази, която го поряза".

Ренци и Меркел настоявали да бъде намерена жена като консенсусна фигура за председател на комисията.

Двете най-вероятни кандидатки са литовският президент Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар по бюджетните въпроси, и датският премиер Хеле Торнинг-Шмит, която е омъжена за Стивън Кинък, син на бившия британски лейбъристки лидер Нийл Кинък.

За поста бе спрягана и Кристин Лагард, шефката на МВФ, но тази седмица тя изключи възможността да се кандидатира.