Брюксел е открил и две процедури (преписки) срещу България поотделно за горите и земите, пише в. "24 часа". Шефът на Софийска районна прокуратура Александър Налбантов потвърди информацията пред медията.

Ако съмненията за нерегламентирана държавна помощ при сделките се потвърдят, ще има и санкции. Още в началото ЕК атакува България за предполагаема държавна помощ под формата на замени на селскостопански земи от Държавния поземлен фонд. 

В писмото до прокуратурата се настоява и да бъдат развалени 13 сделки, при които има явни нарушения.
От Министерството на земеделието отказаха коментар с мотив, че са предали всички документи за заменките на магистратите. В тяхната правна дирекция писмото не било пристигнало.
От ведомството твърдят и че няма как те да заведат дела за разваляне на всички заменки, защото за горите били над 150, а за земите - около 5000. Това щяло да струва милиони за хонорари на адвокати. Освен това делата ще се проточат с години.

Ако прокуратурата открие нарушения и започне досъдебно производство, ние веднага ще заведем дела за тези замени, коментираха още от земеделското министерство.

По около 20 случая на заменки на земеделски земи работи Районната прокуратура в София, каза по-късно през деня главният прокурор Борис Велчев, цитиран от „Фокус”.

Той припомни, че през април земеделският министър Мирослав Найденов е внесъл в прокуратурата около 5000 преписки с потенциални данни за нарушения. Преписките обаче са върнати от прокуратурата с указания инспекторатът на министерството да провери дали има нарушения по тях.
Ако такива бъдат установени, тогава може да бъде сезирана прокуратурата, обясни Велчев.

За заменките на гори и земи бяха повдигнати обвинения на бившите земеделски министри Валери Цветанов и Нихат Кабил, както и на шефа на агенцията по горите Стефан Юруков. Досега нито една сделка не е развалена от държавата.