Вотът бе внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати.

Днешният резултат показва повишена подкрепа за ЕК на Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕП избра комисията на 22 октомври с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се, предаде БТА.

Мотивите за вота срещу ЕК бяха разкритията за данъчната политика на Люксембург, чийто министър-председател 18 години бе Юнкер до изборите за ЕП през май тази година и определянето му за председател на ЕК.

Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако Юнкер оцелее на поста си днес, както се случи.

Вчера той представи пред ЕП плановете си за осигуряването на над 300 млрд. евро инвестиции за създаване на работни места, растеж и инвестиции в ЕС. Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал, заяви Жан-Клод Юнкер.

Коментарите: Провал на еврофобите

От Европейската народна партия определиха този резултат като вот срещу политици като Найджъл Фараж и Марин Льо Пен, които го инициираха, предаде БНР. Председателят на парламентарната група на партията Манфред Вебер коментира, че силната подкрепа за Юнкер е показател за необходимостта от реформи и силна комисия.

Евродепутатът от Люксембург и бивш заместник-председател на Еврокомисията Вивиан Рединг определи вота като "крещящ провал за еврофобите".

От групата на социалистите също приветстваха показателния резултат, като подчертаха, че сега е време за конкретни действия срещу избягването на данъци.

По време на гласуването крайно левите от Европейската обединена левица издигнаха плакати против данъчните измами и превръщането на определени страни в данъчен рай.

Жан Клод Юнкер вече обеща действия в тази посока, които да включват повече данъчна хармонизация и обмен на данни между страните от Евросъюза.