На 10 октомври Словения издигна нова кандидатура за еврокомисар, след като бившият премиер Аленка Братушек не получи подкрепата на Европейския парламент и се оттегли. На 15 октомври новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер одобри 50-годишната Булц.

Снощи тя бе изпитана в Страсбург от евродепутатите от транспортната комисия и мненията бяха, че се е справила добре и може да поеме ресора, предаде БТА.

Някои евродепутати обаче бяха против нейното утвърждаване днес, тъй като отбелязаха, че е имала едва четири дни да се подготви и заради това е неравнопоставена спрямо останалите кандидати за еврокомисари, разполагали с почти месец за подготовката си за изпитите.

Тази сутрин предстоеше да се разбере дали изобщо транспортната комисия ще гласува оценката на Булц или ще отложи въпроса. Ако това се бе случило, утре ЕП нямаше да бъде в състояние да гласува новата ЕК и така щеше да пропадне целият първоначален график, според който новите комисари трябва да започнат работа от 1 ноември.

След като препятствията пред комисията на Юнкер вече са преодолени, утре в 13 ч. българско време ЕП ще гласува нейния състав.

След това в четвъртък или петък новата ЕК ще бъде утвърдена и от Европейския съвет.

Коя е Булц

Виолета Булц стана вицепремиер на Словения и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика миналия месец, когато клетва положи левоцентристкото правителство на премиера Миро Церар след предсрочните избори през юли.

Булц има склонност към окултизъм и псевдонаучни теории, има диплома на шаман, получена на курс в Шотландия, където между другото се научила да ходи по огън.

Тя вярва в концепцията за черпене на безкрайна природна енергия от биосферата без изолзване на горива и замърсяване на околната среда, което учените отхвърлят като безмислица.

Булц е съосновател на Телемах (Telemach) - една от водещите телекомуникационни компании на Словения.