"Хил не бе утвърден днес. Той ще бъде поканен на ново публично събеседване с комисията по икономическите въпроси", написа в Туитър германският депутат Свен Гиголд от Зелените, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ново събеседване следващата седмица за Хил. Не е лесно за 10 дни да научиш пет години финансово регулиране", коментира британската консервативна депутатка Кей Суинбърн.

"Това ще е втори шанс", потвърди европейски източник, според когото на представянето на Хил "му е липсвала съдържателност".

Така Хил става първият номиниран за еврокомисар в екипа на Жан-Клод Юнкер, който не преминава успешно от първия път изслушването пред евродепутатите. От началото на изслушванията в понеделник вече са утвърдени десет кандидати.

В днешното си тричасово събеседване Хил увери, че няма да е "представител на лондонското Сити" в бъдещата Европейска комисия.

Той обаче се изказа твърде общо по редица теми, признавайки, че нямал време да се запознае с твърде технически теми, например очертанията на бъдещия "европейски капиталов пазар".

На въпрос за въвеждането на еврооблигации, механизъм за обединяването на дълговете в еврозоната чрез общи заеми, той призна, че "няма информирано мнение" по въпроса.

Кристалина Георгиева, кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по Бюджет и човешки ресурси, ще се яви на изслушване пред европейските депутати във вторник, 2 октомври.