Това съобщи говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от световните агенции. Говорителката допълни, че в преговорите за реверсивни доставки на газ от Словакия за Украйна ще участва самият Йотингер, словашкият министър на икономиката Томаш Малатински и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан.

Словакия е най-добрата надежда за Украйна да получи газ от ЕС, в случай че Кремъл й "врътне кранчето", след като преди това вдигна двойна цената на газа за Киев, но засега споразумение за реверсивни доставки няма, отбелязва Ройтерс.

Разговорите между Йотингер, Продан и Малатински ще бъдат последвани от друга среща на Европейската комисия, Украйна и Русия в понеделник в Москва.

Сътрудничката от пресслужбата на Йотингер отбеляза, че Европейската комисия се надява такъв меморандум скоро да бъде подписан от словашкия оператор на тръбопроводите Еустрийм (Eustream) и от Укртрансгаз. Словашката страна вече е подписала този меморандум, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Предложението на Словакия ще позволи да започнат реверсивни доставки за Украйна още през октомври в обем 3,2 милиарда куб. метра годишно, което ще позволи на Киев да диверсифицира доставките си.

На 15 април на преговори в Братислава между словашки представители и делегация начело с украинския енергиен министър Юрий Продан не бе постигнат напредък.

По информация на словашкото министерство на икономиката, на Украйна са били предложени доставки на газ по газопровода от словашкия град Вояни до украинския Ужгород.

Украинската страна настояла реверсивните доставки да стават по транзитния газопровод, по който руският газ преминава през Словакия за Европа. Преди това представители на Еустрийм изразиха опасения, че при организиране на такива доставки по предлагания от Украйна маршрут, компанията може да наруши споразумението си с Газпром.

От Брюксел съобщиха, че ЕК очаква приемане на скорошно решение по изграждането на съединителен газопровод (интерконектор) между Вояни и Ужгород.

По-рано днес стана ясно, че Ангела Меркел ще проучи предложението на
полския премиер Доналд Туск за създаване на енергиен съюз в ЕС, който да регулира и преговаря за доставките на газ.