Европейският парламент обсъди днес в Страсбург темата за борбата с тероризма и атентатите в Париж от 13 ноември, съобщиха БТА и БГНЕС.

Отчасти Шенген е в кома, трябва да запазим духа на Шенген, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той призова терористите и мигрантите да не бъдат приравнявани.

Терористите от Париж са същите, които прогонват бежанците. Трябва да съживим духа на Шенген. ЕК подкрепя въвеждането на общоевропейска система за съхранение на данните за пътниците по въздух (ПНР).
Още след 11 септември 2001 г. премиерите в ЕС решиха тайните служби да си сътрудничат повече, нищо не сме направили по този въпрос оттогава насам, добави Юнкер.

Юнкер подчерта, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС:
Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа".

Дебатите в Европарламента

Тероризмът няма граници и всички сме засегнати, борбата ще бъде дълга, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц.
Живеем в най-трудния момент от Втората световна война насам, нашите граждани никога досега не са се чувствали толкова застрашени. Терористите искат да ни разделят, трябва да останем единни и отговорни. Шенген трябва да остане, заяви Джани Питела (социалисти и демократи).

Ги Верхофстат (АЛДЕ) уточни, че службите са познавали терористите от Париж, но "не са могли" да съобщят на колегите си. Трябва да има задължителен обмен на разузнавателни данни.
Има нужда от европейска разузнавателна агенция. В ЕС 12 държави не подават необходимите данни за Шенгенската информационна система. Ако трябва да избираме между сигурност и суверенитет, бих избрал сигурността. Трябва европейска военна коалиция покрай Франция в Сирия, коментира Верхофстат.

Пол Нютъл (Европа на свободата и пряката демокрация) призова за широка коалиция с Индия, Китай, Русия и с мюсюлмански държави срещу терористите.

Саудитска Арабия спонсорира гетото "Моленбек", трябва да пресечем саудитския уахабизъм. Руският президент Владимир Путин е на наша страна, истинската заплаха е ислямският фундаментализъм
, обобщи той.

Трябва да оценим ефекта от намесата ни в Ирак, Либия, Сирия, как се отнася към терористичната заплаха. Саудитска Арабия е тоталитарен режим, с който сме в отлични отношения заради зависимостта ни от петрола. Основният въпрос е какво превръща нашите собствени граждани в терористи, коментира Филип Ламбертс (Зелени).

Марин льо Пен (Европа на народите и свободата) заяви, че трябва  да се помисли дали може Катар и Саудитска Арабия да бъдат партньори на ЕС и каква е ролята на Турция.

По-скоро сме съюзници с ислямския фундаментализъм заради подписаните международни договори. Масовата имиграция пречи на ЕС и е огнище за тероризъм, коментира тя.

"Действителността е, че има терористи сред мигрантите, тази истина откри огън в Париж. Държавите по границите на ЕС са напълно неспособни да контролират каквото и да било.
Искаме обратно нашите граници. Искаме бюджетна независимост, защото заради икономиите, определени от ЕС, днес има по-малко граничари, полицаи, митничари", заяви Льо Пен.