Това съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.

Вписването в регистъра е станало по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се е състояло в Брюксел, Белгия.

"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма".  Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост.

Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта, посочват от МЗХГ.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица".

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообразието.

Засега Италия е сред първите страни по брой на регистрирани продукти. Германия също има водеща позиция в тази област, въпреки че там процедурата за регистриране е най-тежка и най-продължителна.