Тази мярка досега не е била използвана срещу нито една държава от Общността.

Европейската комисия дори е имала намерението да замрази всички европейски фондове за Будапеща, съобщи еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. Той уточни, че тази крайна мярка е избегната, за да може санкцията да бъде пропорционална на нарушението - неспазването на изискването за преодоляването на свръхдефицит. Някои от средствата по Кохезионния фонд са изгубени завинаги, а други могат да бъдат възстановени, посочи Хан. Той добави, че разплащанията по изпълнените проекти няма да бъдат засегнати.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен уточни, че предприетата днес мярка не е наказание, а цели да стимулира унгарското правителство да преодолее свръхдефицита до догодина. Рен добави, че Унгария е превишила изискваните равнища за дефицита от присъединяването си към ЕС през 2004 година. Страната е имала краен срок до декември 2011 година, за да се справи с това предизвикателство.

Подобно решение се очакваше, след като през януари министрите на финансите от ЕС потвърдиха заключението, че Унгария не е направила достатъчно за преодоляването на бюджетния си дефицит, макар официално той да остана под три процента от БВП. Според експертната оценка, за да се вмести в рамките на дефицита страната е използвала нетрадиционни методи, като е включила извънредни приходи.

Будапеща предизвика и друг безпрецедентен разговор - за задействането на текст от Договора от Лисабон, с който да се замрази правото й на глас в Съвета.
Тази мярка се обсъжда заради влезлите от началото на годината в сила конституционни и законови промени, които поставиха под въпрос стабилността на унгарската съдебна система, независимостта на централната банка и сигурността на личните данни. По тази причина срещу Будапеща бяха предприети три ускорени наказателни процедури, чийто първоначален срок изтече миналия петък.