Това заяви пред БНР еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни, но залага продължаващ спад на инвестициите.

Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

Това, че имаме ниски данъци е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път”, допълни еврокомисарят.

Tя посочи, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори.
Сътресенията във финансовия сектор у нас са посочени от Европейската комисия като негативен фактор за ръста на икономиката ни.

Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори”, каза Георгиева.

Европейската комисия (ЕК) повиши във вторник оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 година и 1.3 % през 2016 година. Оптимизмът се дължи основно на по-ниските стойности на петрола и еврото, което ще се отрази положително в две направления – повече вътрешно потребление и износ.

Очакваното забавяне на растежа на държавните инвестиции и оставащите слаби частни инвестиции вероятно обаче ще се отразят неблагоприятно върху перспективите за растеж, обобщава ЕК в частта от прогнозите си, посветени на България.

В зимните прогнози, оповестени през февруари, Еврокомисията очакваше през текущата година българската икономика да нарасне с 0,8 на сто.