Към 31 март от всички заложени 184 мерки са изпълнени 71. Това е 39% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5. Изостават от сроковете 21 мерки.
Това става ясно от доклад, който трябва да бъде приет на редовното заседание на служебния кабинет днес, предаде БГНЕС.

Част от неизпълнените мерки се дължат на неприемане на четири проектозакона и други решения от парламента, поради неговото разпускане. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.

Към настоящия момент срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК стартира три нови процедури. От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари 2013 г. ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС. С решението си по двете процедури за либерализацията на енергийния сектор ЕК определи и размера на финансовата санкция за България - по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 г.) ЕК е стартирала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.

Очаква се закриването на седем от отворените 12 процедури, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това.