Специален комитет с представители на 28-те държави членки гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации - директивата за равнището на замърсяване от топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

България заедно с още 7 държави е гласувала против новите стандарти, но те са били одобрени с мнозинство от 20 гласа, предаде БНР, като се позова на свои източници.

Занижават се допустимите прагове на замърсяване на въздуха от емисии серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици от големи горивни инсталации в индустриалните заводи.

По-строгите регулации целят опазване човешкото здраве защото годишно от мръсния въздух загиват 400 хиляди души в Европа, отбеляза говорителят на ЕК по околна среда Енрико Бривио, цитиран от БНР.

Праговете са определени в консултация с всички засегнати страни. Над 290 експерти бяха консултирани по въпроса от 2011 г. досега. Обсъжданията по промените в законодателството на ЕС по тази тема започнаха преди две години. Процесът е прозрачен и включва всички държави-членки, индустрията и неправителствения сектор, отбеляза Бривио.

Същевременно говорителят заяви, че България може да поиска отстъпки по директивата за равнището на замърсяване от топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Министерството на енергетиката вчее изрази надежда ЕК да се съобрази със спецификата на българските централи и да позволи отлагане на крайния срок за отделни дружества.

Европейската комисия отрече спекулациите, че се изисква затваряне на централи и повишаването на цените на тока с 40 на сто.

Знаем за коментарите, че някои ТЕЦ в България може да бъдат затворени. Правото на ЕС не изисква затварянето на български централи и увеличаването на цената на тока, поясни Енрико Бравио, цитиран и от БТА.

Когато цените (на тока) са несъразмерни с ползите за природата, българските власти могат да поискат изключение, при спазване на изискванията за защита на околната среда. Може да се поискат изключения и има мерки, които да подпомогнат този процес, добави Бравио.

Новите норми за качеството на въздуха в ЕС, свързани с работата на големи мощности, ще влязат в сила от 2021 година.

Български експерти вече изразиха опасенията си, че за да се изпълнят по-строгите изисквания, централите ще трябва да направят инвестиции, които, според тях, ще доведат до драстично поскъпване на електроенергията. Ако пък не изпълнят изискванията, част от мощностите ще трябва да затворят.

Ако бъде приета тази директива, поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" има опасност да затворят, следователно и мините да прекратят работа от този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел", каза неотдавна Иван Андреев – изпълнителен директор на Българската минна-геоложка камара.

Според експерти новите изисквания поставят под риск енергийната сигурност и близо 150 хил. работни места в мините и централите.