Съдът на Европейския съюз е постановил, че България е нарушила три директиви на ЕС при сключването на договорите с мултиплексите, които разпространяват цифровия сигнал. Така е навредила на конкуренцията и е допуснала монопол в този сектор.

Съдът е решил, че процедурата по избор на мултиплекси се е основавала на прекалено ограничителни условия, което е изключило потенциални кандидати. Законово (със Закона за електронни съобщения) до две са ограничени предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър за наземно цифрово радиоразпръскване (т.нар. мултиплекси).

Нарушение е, че в конкурса за мултиплекси не са допуснати доставчици на телевизионно съдържание, които не излъчват програмите си в България и свързаните с тях лица.

Съдът е преценил още, че забраната спечелилите конкурсите за ползване на цифрови честоти да изграждат собствени електронни съобщителни мрежи за пренос на радио- и телевизионни програми, също е нарушение.

Съдът се произнесе в полза на Европейската комисия, която откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите през 2011 г. Сега страната ни трябва да поправи нарушенията. В противен случай е заплашена от глоби.

Конкурсите за мултиплексите бяха започнати по време на тройната коалиция и бяха завършени при първия кабинет на Бойко Борисов.

В момента правата за мултиплексите се държат от “НУРТС диджитал“ и “Фърст диджитал“. И двете компании бяха контролирани от собственика на вече фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев и са предмет на сделката за едно евро. Фирмата купувач се оказа фантом.

Какво следва

Представител на пресслужбата на Съда на ЕС обясни за в. "Сега", че решението не води автоматично до парични санкции. Засега България трябва да плати само разноските по делото, като загубила страна. Сумата ще бъде определена допълнително според часовете работа на адвокатите на ЕК.

Предстоят разговори, в които ЕК и България ще определят срок за отстраняване на нарушенията. Ако България се забави, ще получи предупреждение от Брюксел и два месеца срок да отговори какви мерки е предприела. Ако ЕК не види обрат, ще заведе ново дело пред съда в Люксембург - вече за налагане на финансова санкция. Тя ще бъде от два елемента - обща наказателна сума и всекидневна глоба до изпълнение на решението.
Съдът ще определи сумата според тежестта на нарушението.

Ако се стигне до осъдително решение в Люксембург, глобите ще са огромни - между 8400 и 200 000 евро за всеки ден, в който нарушението продължава.

Юристи смятат, че ще се наложи да бъдат развалени договорите с "НУРТС диджитал" и "Фърст диджитал". Това обаче може да доведе до дела за неустойки. Някои специалисти смятат, че мултиплексите трябва да се национализират, иначе ще спре цифровият сигнал.