Делегацията е обсъдила възможностите за отсрочка по проекти, забавени заради процедури по обжалване. Българският екип очаква ЕК да вземе предвид това, че в някои райони на страната през тази година имаше бедствия, забавили допълнително изпълнението на проектите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че е изпратил 5-6 министри от кабинета в Брюксел, за да търсят финансова подкрепа за страната ни. Той каза, че министрите трябва  да направят всичко възможно "неспасяемото да се спаси".

Следобед стана ясно, че вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на околната среда и водите Ивелина Василева са били приети в дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия.

Дончев съобщи, че били обсъдени всички отворени теми по оперативните програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, предаде БТА. Разговаряно е и за усилията на правителството да намали очакваната загуба от европейски средства до края на годината.

"В България са положени всички необходими усилия за ускоряване на плащанията и за плащане на колкото може повече средства до края на годината", посочи вицепремиерът.

Тема на разговорите е било освобождаването на финансирането по програма "Регионално развитие" до края на годината.
"Имаме амбицията това да стане възможно най-скоро, защото от това зависят приходите в бюджета", поясни Дончев.

Той отбеляза, че програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" са тежко задлъжнели към националния бюджет заради ангажимента на държавата да продължи да плаща, дори програмите да са спрени.

Вицепремиерът определи като изключително трудна и предизвикателна задачата до края на годината да бъдат възобновени средствата по програмата "Регионално развитие".

"Ще бъдем горди, ако това се случи в началото на следващата година. Ускорено подготвихме новата оперативна програма, която ще бъде внесена за одобрение на национално ниво и до края на месеца ще бъде представена на ЕК", обясни Дончев.

Павлова каза, че България ще настоява за максимално бърза процедура по освобождаването на плащанията по програмата ОПРР.

"В министерството заварихме малко хаотичен подход, положихме усилия и за седмица успяхме да подредим нещата", добави тя.

Московски отбеляза, че проектите по програмата "Транспорт" се движат с около година закъснение.

"Бяхме ги оставили в брилянтно състояние, в момента всички са рискови и са взети "на ръчно управление" на ниво министър",
добави той.

Василева посочи, че по програмата "Околна среда" се очаква ЕК да покаже пълно разбиране за мерките, които предстоят у нас.
Тя допълни, че в нейната област също предстои забавените проекти да бъдат поети "на ръчно управление".
Министърът се надява да бъдат ограничени загубите на средства по програмата, които сега се оценяват на до 205 млн. евро.

"В общуването с ЕК не сме свикнали да приплакваме и да се молим - преговаряме. Имаме аргументи, опит и авторитет. Надявам се да доведат до резултат, но кога - това зависи изцяло от нас", заяви Томислав Дончев.

Сутринта Борисов каза, че "Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба".