Унгарецът Наврачич е номиниран за комисар по образованието, културата, младежта и гражданството и вчера бе поредният изслушан в Европарламента кандидат 

"Вие бяхте част от правителство, известно с недобронамереното си отношение към неправителствени организации в Унгария. Бих искал да знам дали като комисар ще подкрепите подобни политики, които биха блокирали европейски законодателни инициативи и средства, отпускани на неправителствени организации за проекти, насочени към насърчаване и укрепване на гражданските общества?", попита Неков по време на препитването, съобщиха от неговия офис.

Наврачич е външен министър и бивш министър на правосъдието в два кабинета на Виктор Орбан, които бяха обект на остри критики от европейските институции за недемократичните практики, ограничаващи основните права, в това число и чрез промени в конституцията на Унгария.

Унгарският кандидат за еврокомисар отговори на Неков, че е "напълно отворен към работата с неправителствени организации" и че те са неотменна част от политическия процес. Той каза, че като правосъден министър е работил по няколко проекта с неправителствения сектор, включително по борбата с корупцията и за децата, жертви на престъпления.

Момчил Неков стана евродепутат, след като заради неразбиране на преференциалния вот много избиратели на БСП отбелязаха неговия номер 15 в листата, какъвто беше и номерът на партията. Така той измести дори тогавашния лидер на левицата Сергей Станишев. Заради случилото се Неков стана известен като Любимец 15, а казуса - като феномена 15/15.

Междувременно Тибор Наврачич се оказа един от тримата спорни еврокомисари. След тежко изслушване разделението сред евродепутатите отложи неговото утвърждаване, както и това на кандидатите на Великобритания и Испания - Джонатан Хил и Мигел Канете.

Наврачич бе принуден да отбива въпроси за ролята си като външен министър в унгарското правителство, което бе обвинявано от Брюксел в дискриминиране на малцинствата и ограничаване на свободата на медиите и словото.

Той изтъкна своята роля в преговорите с ЕС за внасяне на промени в спорни унгарски закони и привързаността си към европейските демократични ценности като човек, отраснал при комунистическа диктатура.

Попитан саркастично от независим германски евродепутат дали ще направи "Моята борба" на Хитлер задължителна част от учебната програма, унгарският кандидат обаче си спечели овации, като изрази подкрепа за еврейската общност в страната.

Изслушват Кристалина Георгиева

Днес предстои изслушване на българския кандидат за следващата Европейска комисия Кристалина Георгиева. То ще започне в 14.30 часа и ще се излъчва пряко по програма "Хоризонт", предаде БНР.

Георгиева ще има три часа, за да отговори на 45 въпроса, разпределени на квотен принцип между политическите групи. Тя ще трябва да убеди евродепутатите от три парламентарни комисии: по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси, че има качества и визия да отговаря за бюджета и човешките ресурси през следващите 5 г.

Прогнозите са, че изслушването на Георгиева ще премине без проблеми и тя ще получи одобрение. Тя е сред малкото кандидати, за които не бяха изразени никакви резерви и съмнения. Икономическото й образование, както и опитът й в Световната банка и сегашната Еврокомисия, се смятат за достатъчна гаранция, че може да се справи с ресора си, както и с координационните функции на зам.-председател на Жан-Клод Юнкер.