За него съобщи пред БТА пресслужбата на евродепутата Ивайло Калфин.

В писмото Барозу настоява за актуализация на бюджета, за да бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на ЕК. Новият недостиг се дължи на по-ниските от прогнозираното собствени приходи на Съюза.

Заради икономическия спад постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2,3%. До момента в ЕП са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 година, а той е с 6 на сто по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина.

"От догодина ЕС ще бъде в реална опасност да спре плащанията и това ще засегне чувствително гражданите и общините", предупреди в изказване в пленарната зала в Страсбург Калфин.

Според него прехвърлянето на 20 млрд. евро плащания по изпълнени проекти от тази към идната година ще означава, че парите ще свършат по-рано, и общините, които са основни получатели, ще бъдат засегнати сериозно.

Калфин съобщи, че намаляването на средствата за 2014 г. с 8 млрд. евро ще се отрази най-вече на програмите за изследвания и иновации, за младежка мобилност и информационните и телекомуникационни технологии, на които страните членки разчитат в най-голяма степен, за да стимулират излизането на икономиките им от кризата.

Сред останалите съкращения са разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия Изток, за миграция, за поощряване на малкия и среден бизнес, за селско стопанство и за екология. 

Сред условията на ЕП е тази година да бъдат отпуснати допълнително 3,9 млрд. евро, за да се намали натискът върху финансите на ЕС за догодина. Според очакванията през 2014 г. 90% от плащанията ще покрият стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.

Калфин заяви още, че ЕП няма да приеме поисканото от Съвета на ЕС значително орязване на разходите за 2014 г. с 8,1 млрд. в ангажименти и 4,3 млрд. в реални плащания, което е с 6% по-малко от бюджета на ЕС за текущата година.
ЕП предлага бюджетът на ЕС да бъде 136,1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. в ангажименти. Страните членки настояват съответно за 134,8 млрд. и 141,8 млрд. евро. 

От идната седмица двете страни в бюджетния спор ще имат 21 дни за компромис. Ако има споразумение, то ще бъде гласувано през ноември.

Европейските страни са се съгласили да дадат на ЕК допълнителни 2,7 млрд. евро, обяви късно снощи литовското председателство на ЕС.