Неколкократно с отговорите си по време на изпита, който минават всички бъдещи еврокомисари, тя предизвика шумни положителни реакции, предаде БТА.

Отговорите Ви са отлични, заяви при задаването на въпроса си евродепутатът Бернд Колмел (Европейски консерватори и реформатори, Германия).

Досега показахте много добра работа, допълни Кая Калас (АЛДЕ, Естония).

Поздравявам българите, че излъчиха наистина независим кандидат за еврокомисар, познаващ истинския живот, добави Индрек Таранд (Зелени, Естония).

Самата Георгиева, която е номинирана за комисар по бюджета и човешките ресурси, заяви в частта от изпита й, посветена на бюджетните въпроси, следното:

"Прозрачността, дори в най-корумпираната среда, е най-добрият подход за защита на бюджетните средства. Отговорностите ми като комисар по бюджета и човешките ресурси биха били огромни, но приех поканата, защото имам опит с контрола на огромни бюджети, поясни тя. Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата".

Този отговор на българката отново предизвика ръкопляскания в заседателната зала.

Тя успя да предизвика положителна реакция и с отговора си на въпрос на евродепутата Джонатан Арнот (Европа на свободата и пряката демокрация, Великобритания). Той попита какво е становището й по идеята за едно седалище на ЕП, доколкото в годините на криза европейските данъкоплатци продължават да плащат милиони евро годишно за поддръжката на сградите на институцията в Брюксел и в Страсбург.

Чиновниците в ЕС са повече от Британската армия, коментара Арнот.

"Загрижена съм за числеността на Британската армия", пошегува се в отговор Георгиева и поясни, че се отнася към този въпрос сериозно, но той е свързан с промяната на договора за ЕС. 

Според нея е изключително важно ЕК да има най-добрия възможен персонал,
затова трябва да потърси талантите в университетите, а правила в тази посока вече са приети.

"Балансът в броя на служителите от различните националности е въпрос на справедливост. За някои националности работата в комисията не е толкова привлекателна. Затова предлагам конкурси, насочени към тези националности", каза тя.

Кристалина Георгиева е преминала успешно днешния изпит в Европейския парламент, научи БТА от източници в парламента. На заседанието си тази вечер представителите на комисиите по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси са постигнали съгласие да дадат положителна оценка за нейното представяне.

Предстои те да съставят писмо с това становище, което ще бъде предадено на председателя на ЕП, а той ще я оповести на 9 октомври.

Георгиева бе избрана и за зам.-председател на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

През 2009 г. името на България бе запомнено с провала на Румяна Желева за еврокомисар. Тогавашният външен министър се яви на изслушване в Европарламента, на което се провали. Тя бе принудена да оттегли кандидатурата си за еврокомисар, а това коства и поста й на министър.

Междувременно днес българският евродепутат от БСП Момчил Неков, известен като Любимец 15, притисна с въпроси кандидат-еврокомисаря Тибор Наврачич по време на изслушването му и поиска гаранции, че няма да блокира програми и финансиране за неправителствени организации.

Наврачич е един от тримата спорни кандидати за еврокомисари, за които има резерви и съмнения.