В реч пред Европейския парламент Юнкер после се обърна към евроскептичния Найджъл Фараж и колегите му от Британската партия на независимостта с думите, че те за последен път аплодират тук.

Наистина съм изненадан, че още сте тук. Британският народ гласува за напускане. Защо сте още тук?

Дойдох тук преди 17 години и заявих, че искам да поведа кампания за напускане на ЕС.
Смяхте ми се, а сега не се смеете, отговори водачът на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Найджъл Фараж.

Вижте снимки >>

Основната причина за британското решение е това, че налагате на всички политически съюз, заяви Фараж. По неговите думи единната европейска валута е провалена, а миграционният проблем е бил причинен от германския канцлер Ангела Меркел.
Фараж добави, че волята на французите и холандците, изразена на референдуми, е била заобиколена с въвеждането на договора от Лисабон.

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж, още преди той да е започнал своето слово при обсъждането на британския референдум.

Фараж, който водеше кампанията за напускането на ЕС от Великобритания, призова за бързо подаване на заявление по напускано, но и за запазване на икономическите връзки между Лондон и Общността.

По неговите думи, ако икономическите отношения на Острова с ЕС бъдат нарушени, от това ще пострада повече Европа, а в обратен случай британците ще бъдат "най-добрите приятели на ЕС на света".

Жан-Клод Юнкер настоя Лондон бързо да поиска начало на преговори със Съюза за напускане.

Юнкер заяви, че е забранил на състава на ЕК да води тайни преговори с британското правителство по условията за напускането на Общността. Няма да има преговори, преди да има уведомление за напускане по чл. 50 от договора от Лисабон, добави той. Очакваме яснота от Лондон, не днес или утре, но бързо, поясни Юнкер.

Мнозинството евродепутати поискаха от Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за“ срещу 200 "против", която ще бъде представена на срещата на лидерите от председателя на ЕП Мартин Шулц.

По време на сесията на европарламента председателят на Европейската комисия критикува неясните призиви за промяна в ЕС, като защити политиките за интеграция в икономиката, миграцията и енергийната сигурност.

Нито съм уморен, нито съм болен, както пишат германските вестници, сякаш лекарите станаха журналисти. Оставам и ще се боря до последния си дъх за обединена Европа, заяви още пред Европейския парламент Жан-Клод Юнкер.

Така той отхвърли открито спекулациите, че ще подаде оставка всеки момент заради влошеното си здраве и заради резултатите от британския референдум.

Европа не е само празник. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността, заяви председателят на ЕК.

По време на извънредната сесия на Европарламента депутатите и целият състав на Европейската комисия бурно и продължително аплодираха подалия оставка британски комисар Джонатан Хил.

Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент, посочи по време на сесията днес, че английският може да отпадне от списъка с официални езици на ЕС.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на леви и десни популисти?