Това стана с голямо мнозинство на заседание на комисията, съобщи ВМРО.

Петицията беше внесена от Илхан Кючюк от ДПС. В нея се казваше, че се нарушават правата на мнозина избиратели. Целта й беше да се разреши предизборната агитация на майчин език.

В петицията се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании.

Членовете на комисията в Европарламента днес са се обединили около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите членки и не може да се решава на ниво Брюксел.

Конституцията на Република България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно, България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство.

В контекста на предстоящи избори в България евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС опита да решава на европейско ниво въпроса за забраната на предизборната агитация на турски език. Това предизвика остър дебат сред евродепутатите по време на заседанието на Комисията по петиции.

Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава членка и единствено посредством техните национални разпоредби.

Същото становище бе изразено и от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция - правилата, по които се провеждат избори в държавите членки, не се определят на европейско ниво и това е запазено право на държавите членки.

Срещу петицията и в защита на позицията на България се обявиха евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ).