Снежна буря остави близо 100 000 британци без ток. Бурята обърка плановете на хиляди хора, връщащи се у дома след коледните празници, като затвори пътищата и летищата и вся хаос в голяма част на страната, съобщи "Фокус".

Вижте снимки >>>

Студ скова почти цяла Великобритания, а поледици и сняг обхванаха северната част на Англия, Мидландс и Шотландия.
Тежко бе положението в Шефилд, където група пътници бяха принудени да прекарат нощта в църква, след като автобусът им заседна в преспите, а десетки шофьори изоставиха автомобилите си по улиците на града.

Летищата „Джон Ленън” в Ливърпул и Лийдс Брадфърд в Йоркшир бяха затворени, докато пистите бъдат разчистени от снега. В събота бе спряно движението към и от лондонската жп. гара Кингс Крос.

В Германия тирове и камиони се пързаляха по магистралите, а 20 километрова опашка се беше образувала край Щутгарт заради лошото време, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
В целия регион има закъснения на полетите и затруднен трафик.

Най-голямото летище в страната, това във Франкфурт отмени в неделя 20 от предвидените си 900 полета.

Словенската полиция докладва за загинал швейцарски гражданин и още 30 ранени, двама от които тежко, във верижна катастрофа от над 50 автомобила на 40 километра от столицата Любляна.

Във френските Алпи близо 15 000 души са били настанени във временни приюти, докато други са били принудени да прекарат нощта в колите си.
Силните снеговалежи създават и опасност от лавини като в неделя един човек загина, след като беше затрупан в южната част на планинската верига.

В планинската верига Белдон 27-годишен мъж загина след катастрофа, причинена от лошото време.

Силни снеговалежи през уикенда причиниха многобройни катастрофи по пътищата и проблеми по летищата в Швейцария, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В тунела Губрист близо до Цюрих вчера са се сблъскали между 15 и 20 автомобила, след което се е образувало 10-километрово задръстване.
Тунелът Глерес в кантона Берн е бил затворен за около два часа заради катастрофа.
В събота и неделя са станали общо 60 катастрофи, от тях 30 в Цюрих. Ранени са 10 души.

Остава напрегната ситуацията на летищата в Цюрих и Женева, където над 250 самолета излетяха или се приземиха с огромни закъснения.
Десетки туристи прекараха нощта в събота срещу неделя на летището в Женева, тъй като не можаха да излетят към планинските курорти в съседна Франция.

В понеделник ще има сняг, вятър и поледици в цяла България и е обявен жълт код.
Във всичките 28 области на страната ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек.
Екоминистерството е мобилизирано заради очаквано повишение на реките.