Европейските сили, ужасени от новината за екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули от "Ислямската държава", заявиха днес, че възнамеряват да реагират на жестокостта на джихадистите, които се опитват да разширят своя "халифат" в Ирак и Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Докато френският президент Франсоа Оланд иска да предложи на партньорите си конференция за сигурността в Ирак и борбата с "Ислямската държава", Германия заяви, след продължителни колебания, че е готова да достави възможно най-бързо оръжия на кюрдите, които дават отпор на джихадистите - мярка, която Париж обяви още миналата седмица, отбелязва Франс прес.

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна ваканцията си, за да ръководи поредица спешни съвещания за заплахата, която представляват терористите от "Ислямската държава".

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е потресена от съдбата на 40-годишния репортер, който бе отвлечен от въоръжени нападатели през ноември 2012 г. в Сирия.

"Това е варварство, което използва страх и заплаха", заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол. Трябва да направим всичко, за да се мобилизираме, това е целта на френските действия на европейско и международно равнище, продължи той.

В интервю за в. "Монд" днес френският президент Франсоа Оланд заяви, че международната ситуация сега е по-тежка от когато и да било от 2001 година насам.

"Трябва да се справяме не само с терористични движения като Ал Каида, а и с цяла терористична "държава". Повече не можем да се продължаваме стария спор "интервенция или не", добави Оланд.

По думите му е необходима глобална стратегия срещу тази групировка, която е структурирана, разполага със значително финансиране и с модерни оръжия и заплашва страни като Ирак, Сирия и Ливан. Той припомни вината на международната общност за сегашната ситуация в Сирия.