ЕК съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред журналисти в Министерския съвет, че трябва да излъчим такъв кандидат, който да е достоен за изискванията на това портфолио, като стремежът е да се запази същото, а защо не и заместник-председателското място.

В отговор на въпрос дали номинацията ще е на жена, Дончев посочи, че не бива да влизаме в опасност да нарушим джендър-баланса в ЕК, но по думите му това е номинация, която тепърва ще се обсъжда от правителството.

Томислав Дончев посочи, че прочитът на новината за Кристалина Георгиева не трябва да е "оставка", а новината е, че тя заема изключително висок пост в Световната банка, което безспорно е силно персонално нейно постижение, но и постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на световна организация.

В отговор на въпрос кога е разбрал за решението на Кристалина Георгиева, Дончев каза, че е разбрал "преди малко", а на питане дали е изненадан, той отговори, че човек спира да се изненадва, когато остарее.

"Без коментар" беше отговорът на Дончев на въпрос дали правителството е знаело за решението на Георгиева.

"Добре би било за нас след напускането на Кристалина Георгиева от ЕК портфейлът да бъде съхранен", посочи министърът на финансите Владислав Горанов.
Той отбеляза, че позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка е една много висока позиция, която обаче по никакъв начин не трябва да се смята за алтернатива на еврокомисарската позиция. Горанов уточни, че това са първите му спонтанни коментари.

Министърът на финансите посочи, че се сеща за поне две кандидатури, но това са импровизации, които не са консултирани с останалите членове на правителството.

Имаме сериозни позиции на българки в европейски институции, които могат равнопоставено да заемат тази позиция. Който и да е европейски комисар от България ще помага не по-малко, допълни Горанов. Аз бих държал на този портфейл, той е престижен и съответства да сме част от процеса на вземане на решения в ЕС, коментира финансовият министър.